Lagi dengan tone warna…

Assalamualaikum & Salam 1Malaysia,

Pada post yang lepas, saya telah berkongsi satu cara memanipulasikan gambar dengan tone warna. Ada banyak lagi cara lain yang boleh digunakan. Baru-baru ni saya terbaca tentang satu cara yang mudah menghasilkan gambar dengan tone warna bagi menambah mood di dalam gambar tersebut.

Pernah anda terfikir mengawal warna dan mood gambar dengan menggunakan White Balance? Saya sejujurnya tidak pernah terfikirpun. Sebelum ni dalam mindset ni, white balance tu diusik sekadar nak kelihatan ‘betul’ (kalau anda tahu maksud sayalah kan…) Tak terfikir plak nak gunakan settting white balance tu untuk mengawal mood dalam gambar. Bukan tak perasan yang dengan menukar white balance warna dalam gambar juga berubah… perasan tu memanglah perasan… tapi, tak terfikir pula untuk gunakan dalam memanipulasi mood di dalam sesebuah gambar…. hehehe….

Nak tau caranya? meh klik kat link kat bawah ni….

Creative Color Processing

Kot2lah tak faham, leh tanya saya ye… (macamlah pandai sangat…. hehehe….)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s