Fotografi bersama telefon bimbit

image

image

Assalamualaikum & salam 1Malaysia,

Hari ni kita cerita tentang fotografi menggunakan henpon k. Sebabnya xtaulah knapa laptop x dpt connect dgn internet. Post kali ni pun menggunakan henpon je… Hehehe…

Skrg ni dh melambak dh henpon yg dilengkapi dgn kamera yg beresolusi 5mp ke atas… Daripada gambar kawan2 dan percubaan sendiri, bleh tahan gaklah kualiti gambarnya…tak  mcm henpon i dulu2… Masuk laptop je mulalah pecah2 gambarnya… Hehehe..

Byk kelebihannya menggunakan kamera henpon ni. Yg pertamanya sudah semestinya saiznya yg kecil mudah nak bawak ke mana. Saya yakin kebanyakan pengguna dslr, ada ketikanya malas nak usung kamera besar2 tu.. Betul x? Hehehe… Sebab tulah kebanykan mereka ada jugak memiliki kamera kompak sebagai ganri kamera besar tu bila keadaan x mengizinkan bawak kamera besar 2 tu… Hehehe…. Jadi kamera henpon juga dh jadi alternatif lain.

Apa nak buat kalau masa kita tak bawak kamera dslr kita tiba2 kita nampak satu kejadian yang melucukan? Xpun kemalangan? Masa nilah henpon berguna…. Bawak keluar je dr kocek n tros snap… Tp, mcmanaa plak kalau kita terjumpa satu kawasan dgn scenery yang cantik dan dilengkapi dgn landskap yg hebat n menarik? Masa ni kita bleh gunakan kamera henpon kita sebagai reminder tentang tempat tersebut. Hanya ambil gambar2 kawasan tersebut dan simpan di dalam henpon kita. So, bila satu hari kita ada kelapangan, kita boleh dtg semula. Masa ni kita dh tau dh port mana nak pergi berdasarkan gambar yg kita dh ambil dgn menggunakan kamera henpon  masa mula2 sampai di situ dulu.

Byk lg sbnrnya kelebihan meggunakan kamera henpon… Semuanya bergantung kepada kreativiti dan keperluan kita….

Saya rasa cukupla stakat ini shj. Bersama2 post ni ada saya selitkan contoh gambar yg saya ambil dgn menggunakan kamera henpon saya. Taktaulah camana kualitinya bila dh post… Dlm henpon nampak cantik je… Akekekeke…

Sekian. Wassalam…

5 responses to “Fotografi bersama telefon bimbit

  1. Saudara menggunakan telefon jenama/model apa?

  2. x de entry baru ke?

    • sejak laptop menggila, tak dapat nak update blog sangat… nak update guna henpon rasa susah n lenguh jari jemari yang lemah gemalai ni… akekeke… ni dah ada laptop baru, insyaAllah akan menyusul post baru… paling lewatpun awal tahun depan.. hehe…

  3. terbaek la… boleh belajar teknik fotografi dari cikgu fai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s