Macro Photography

Assalamualaikum & Salam 1Malaysia,

Macro Photography tu apa? Ada yang tau dan ramai jugak yang tak tau… Ada yang kata macro photografi ni adalah sama ngan close-up photography. Kalau nak ikut wikipedia, ianya adalah close-up photography bagi subjek yang sangat kecil. Kalau kita biasa amek gambar lalat dari jarak dekat, itu hanyalah close-up photography. Tapi, kalau dalam macro photography ni, sampai garisan2 pada mata lalat tu pun boleh nampak. Dan kalau amek gambar labah2 pula, bulu2 halus pada labah2 tu pun boleh nampak. Seolah2 memasuki satu dunia yang lain bila sebut tentang macro photography ni. Tapi, kalau nak dapat hasil makro yang baik, belanjanya agak besar kerana memerlukan lensa khas yang mampu memberi magnifikasi yang besar.

Kenapa macro photography ni jadi tajuk post sy kali ni? Sebabnya, keinginan saya untuk join cabang macro photography ni dah membuak2 dah….  Ditambah pula dengan 2 sahabat saya sudah memilik lensa makro masing2. Dan hasil yang ditunjukkan pun sungguh mengujakan. Entah bilalah agaknya baru saya mampu memiliki lensa sebegini… hehehe…. Mudah2an cepatlah sikit… hehehe…

Kat bawah ni saya sertakan contoh2 gambar makro dari sumber internet yg selalu jadi tatapan saya….🙂

Front view

Bee

Kedua2 gambar di atas adalah dari laman flickr dR ali. Lawati flickr beliau–> http://www.flickr.com/photos/2121studio

Pepatung Face

gambar di atas pula gambar dari seorang sahabat saya boleh lawati flickr beliau –> http://www.flickr.com/photos/generalputra/

Menarik kan? Dah lama dah saya meminati macro photography. Sejak sebelum saya memiliki kamera lagi. Cuma belum ada peruntukkan bagi membeli gajet2 yang berkaitan… hehehe….
Oklah, cukuplah saya mengarut2. Skali skala mengarut dalam blog sendiri takpe kan… hee…🙂

7 responses to “Macro Photography

  1. abis tu, kalu x der lens makro x leh buat lah?..emmmm…

  2. boleh.. ada alternatif yg murah sket…
    dapatkan conversion lense macam raynox….

  3. macro converter lense ker?aka ada nmpk gak kat mudah.my tu..harga dlm 500 ke 600…tp yg tu 2nd hand lah…

  4. kalau macro converter lens jenama lain, saya tak pasti… tp, yg jenama raynox tu ramai gak yg guna… marbeles gak hasilnya… nak tau lebih lanjut, tanya roger… dia ada…. hehehe…

  5. ok….blaja pun blum tamat 1 page buku fotografi dah mcm2 gadget akak tanya hahahah..

  6. Bro, pakai extension tube sudah memadai kalo baru nak berjinak2 dengan macro. Cuma RM50 di mudah.com.my

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s