Vignette…

Assalamualaikum & Salam 1Malaysia,

Dah masuk bulan Februari dah tapi tak update2 gak lagi blog ni. Adeh, agak sebuk sketlah sampai takde masa nak sediakan bahan untuk update blog… Erm, apakata mulakan post pertama di tahun baru ni dengan sedikit tutorial mudah untuk menghasilkan vignette pada gambar.

Sebelum tu, tau ke vignette tu apa?

Wikipedia kata “in photography, any process by which there is loss in clarity towards the corners and sides of an image”

Answers.com kata “An unbordered picture, often a portrait, that shades off into the surrounding color at the edges.”

Erm, senang citer yg kesan hitam-hitam yang membentuk seolah-olah frame yang antara nampak tak nampak tu dalam gambar…. pernah tengok? sebenarnya vignette ni kalau nak ikutkan salah satu kerosakan pada gambar yg terhasil masa amek gambar. Tp, ramai dah sekarang minat ngan vignette ni disbbkan ada nilai2 artistiknya yg tersendiri… hehehe….

ok, enough talk… sambung cara mudah nak buat… ni mmg sangat mudah, just klik2 je…

1) Open File

2) Lihat Gambar


Amacam? mudah je kan? ada gak cara lain, tapi alang2 dah tersedia dalam potosop ni. guna jelah kan? kejepun siap cepat… hehehe….

Satu pesanan terakhir, kalau nak edit gambar yang nak letak vignette tu, eloklah edit dahulu sebelum applykan vignette ni pada gambar tu…. nanti tak pasal2 dgn vignette2 tu skali kena efek editing tu… erm… paham tak ni? hehehe….

Oklah itu jelah untuk hari ni. Semoga ada yang dapat manfaat melalui tutorial yang carca marba nih… hehehe….

 

3 responses to “Vignette…

  1. mel studio

    terbaeeek….tp kom cuba

  2. mel studio

    belum cuba…salah eja da…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s